13 Nisan 2012 Cuma

Resident Evil 6 Hakkında


Resident Evil 5'in çıkmasından bu yana üç yıl geçmiş. Fragmanları izleyip çıldırmalarımı daha dün gibi hatırlıyorum oysa. Pelerinin altındakinin Jill olması ihtimalinin artık %99'a geldiği bir fragman vardı. Özellikle o fragmanı izledikten sonraki duygularımı hatırlıyorum. Çılgınlar gibi ayağa kalkıp oturup alkışlayıp gülüp koşmuştum evde. Anneme "Anne o Jill! Jill! Jill!" diyip sarılıp odama geri döndüğümü ve Damla ile fragmanı onlarca kere daha izlediğimizi hatırlıyorum. Her ne kadar Resident Evil 5 oynanış açısından korkuyla uzaktan yakından alakalı olmasa da, ben eski Resident Evil oyunlarının gelmeyeceğini kabul etmiş ve yeni oyunların aksiyonlarıyla barışık olarak hayatını sürdüren biriyim. Zaten daha çok senaryosu için oynuyorum oyunları. (Jill ve Chris birlikte olsa artık.)
Neyse, Resident Evil 6'nın yeni fragmanının çıkmasıyla beraber ben de yeniden aynı çıldırma durumuna geri dönüş yaşadım. Şimdi size uzun uzun Resident Evil 6 hakkında yazacağım. Teoriler, karakterler, benim teorilerim vs. vs.
Oyunları oynamadan önce hiçbir şey duymak istemeyen kişilerdenseniz veya eski Resident Evil oyunlarını oynamamış ama oynamayı planlayan biriyseniz yazıya devam etmenizi önermem.
Evet, uyarımızı yaptıktan sonra başlayabiliriz.


Yazı İçeriği
- Ön Bilgi
- Karakterler
- Teoriler ve Yorumlar
- Fragmanlar
- Karakter Resimleri
- Siteler

Ön Bilgi
Oyun hakkında kısa kısa temel bilgileri verelim önce. Oyunun çıkış tarihi 2 Ekim 2012. Oyun Resident Evil 5'ten sonra geçiyor. Oynanabilir üç ana karakterden oluşuyor. Bunlar oyunun ana karakteri diyebileceğimiz Chris Redfield, en az Chris kadar popüler olan yakışıklı polisimiz Leon Scott Kennedy ve yeni bir karakter (mi acaba) olan Jake Muller. Oyunun yapımcıları toplam oyun süresinin 30 saat kadar olacağını söylüyorlar. Oyuna istediğimiz karakter ile başlayabiliriz. Ayrıca Leon'un senaryosunun korku öğeleri, Chris'in senaryosunun ise aksiyon öğeleri içereceğini de belirteyim. Şimdi karakterlere tek tek bakalım.

Karakterler
- Çin Ekibi


Chris Redfield
1998 yılında Spencer Konağı'nda gerçekleşen zombi kabusunun ardından hayatını biyoterorizmi ortadan kaldırmaya adamış olan Chris, şimdi de bir BSAA ajanı olarak Çin'deki kurgu bir şehir olan Lanshiang'daki salgınla uğraşmak için görevdedir.



Piers Nivans
Genç bir BSAA ajanı olan Piers, oyuna yeni gelen karakterlerden biri. Chris'in bu oyundaki ortağı olmakla beraber Capcom'un resmî Resident Evil 6 sitesinde bir gün Chris'in kendisinin yerine geçmesini istediği kişi olarak da geçmekte.

- Amerika Ekibi


Leon Scott Kennedy
İşe başladığı ilk gün zombilerle tanışan çaylak polis Leon, Resident Evil 4'ten bildiğimiz üzere Amerikan hükümeti için çalışan bir ajan olmuştu. Şu anda adına çalışmakta olduğu ve Ivy Üniversitesi'nde yapacağı bir seminerde Raccoon City'de gerçekten olanları açıklayacak olan Amerikan başkanı için çalışan Leon, başkanın kendisi zombiye dönüşünce kendini yeniden bir kabusun ortasında bulur.



Helena Harper
Hakkında elimizde pek bir bilgi olmayan ve yeni karakterlerden biri olan Helena da Leon gibi direkt olarak Amerikan başkanı için çalışan bir gizli ajan ve Leon'un şu anki ortağı.

- Doğu Avrupa Ekibi


Jake Muller
Resident Evil hayranı olup da Albert Wesker'ı bilmeyen yoktur herhalde. İşte yeni karakterimiz Jake Muller, Wesker'ın oğlu olduğu söylenen bir karakter. Wesker Jake doğduktan kısa bir  süre sonra Jake'in annesini terk etmiştir ve Jake annesine destek olmak için paralı asker işi yapmaktadır. (Kaynak) (Ancak buna rağmen bu konuda pek çok teori var. Teoriler kısmında bu konuya değineceğim.) Jake kendisini bir biyoterorizm saldırısının ortasında bulur ve tüm iş arkadaşları C Virüsü'nden etkilenir. Ancak Jake'e hiçbir şey olmaz. Sherry Birkin ile ortak olup BSAA'e yardım eden Jake, virüse karşı bağışıklık sahibi olan kanını insanları kurtarmak için vermeye hazırdır ama tabii parası karşılığında.



Sherry Birkin
Zamanında Albert Wesker ile çalışan ve zombi virüsü üzerinde çalışmalar yapan Dr. William Birkin'in kızı olan Sherry, Leon ve Claire tarafından kurtarıldıktan sonra uzun süre haber alamadığımız bir karakterdi. Şimdi hükümet için çalışan bir ajan olan Sherry, oyunda Jake'in ortağı olarak karşımıza çıkıyor.


Diğer Karakterler

Ada Wong (?)
Konuşması, davranışları, hatta kaçış stili ile bile "Ben Ada Wong'um!" diye bağıran bir karakter karşımızda. Ada Wong olup olmadığı hakkındaki şüphenin kaynağı, henüz Capcom'un bir açıklama yapmamış olması. Ama ben kesinlikle Ada Wong olduğuna inanıyorum ve tabii ki yine bir işler peşinde. Pek çok şeyin arkasında o var gördüğümüz kadarıyla. En azından onun patronu.


???
Ada, Jake'in yanına eğilip "Wesker Jr." dediğinde hızla geçen görüntülerde bu adamı görüyoruz. Kendisi belli ki kötü-işler-peşinde-olan-ve-insanlar-üzerinde-deney-yapan bir bilim adamı. Jake'in virüse karşı bağışıklığının olması belki de bu adamın işidir. Veya Jake laboratuvar ortamında yetiştirilmiştir.


Teoriler ve Yorumlar

- Jake Muller aslında Steve Burnside mı?
Fragmanı ilk izlediğimde "Bu adam Steve değilse ne olayım!" demiştim. İnsanların kanının peşinde olması ve dış görünüşü (aradan on yıl civarı bir süre geçtiğini unutmayın) benim için büyük ipucu olmuştu. Bir de üstüne ikinci fragmanda Chris'in "Tanışıyor muyuz?" diye sorması ile neredeyse Steve olduğundan emin olmuştum. Hatırlarsanız Wesker; Steve, Veronica virüsüne karşı koyup hayatına kaybettikten sonra onun bedenini üzerinde deney yapmak üzere götürmüştü. O hızlı geçen görüntülerde gözüken adam Steve'in üzerinde deney yapıp onu hayata döndüren kişi olabilir. Ben bu teoriye sonuna kadar inanıyorum. Aile geçmişi olması bile beni tereddüte düşürmüyor. Capcom bu tarz şaşırtmacalara hep başvuruyor. Steve'in hafızası değiştirilmiş olabilir ve geçmişini yanlış hatırlıyor olabilir. Zombilerin kol gezdiği bir dünyadan bahsediyoruz. Ayrıca kanıt olarak sayılmasa bile (çünkü IMDB her zaman yanıltıcı olabilir) IMDB'de oyunda Steve Burnside'ın olduğu gözükmekte. Umarım Steve çıkar. Hem Claire'i de görebiliriz bu şekilde.



- Jill Valentine ve Chris Redfield evlendi mi?
Geçtiğimiz haftalarda Gameinformer dergisinin sızan taramaları olarak bazı resimler internette gezmeye başlamıştı. Burada Jill ve Chris'in evlendiğine dair bir bilgi vardı. Daha sonra onların sahte olduğu ortaya çıktı. Ancak o taramalardaki bazı bilgilerin tutması da düşündürmüyor değil insanı. Biliyorum, hiçbir geçerliliği yok bunların ama ben yine de paylaşmak istiyorum. Çünkü Resident Evil 5 ile ilgili duyduğum hemen her dedikodu sonunda gerçek çıkmıştı. Bu nedenle olmaz düşüncesiyle onları beynimden atmaya niyetim yok.
Aşağıdaki maddeler Resident Evil Türk'ten alınmıştır.

- Ada, oyunda kesinlikle olacak; ancak Leon'un bulunacağı Tall Oaks'ta olup olmayacağı şimdilik bilinmiyor.
Bu taramalar internete sızdığında ikinci fragman henüz çıkmamıştı ve Ada olması büyük ihtimal olan kadın da birinci fragmanda yoktu. Tamam kabul ediyorum, Leon'un olduğu bir oyunda Ada'nın da olacağını tahmin etmek için Capcom'dan bilgi almaya gerek yok. Ama yine de hayal kurabilirim değil mi? Ayrıca Ada'nın cidden de Tall Oaks'ta değil Çin'de olması düşündürüyor.

- Leon'un senaryosu, oynanış ve atmosfer açısından Resident Evil Revelations'a benzeyecek.
Leon'un korku, Chris'in aksiyon olduğunu önceden de belirtmiştim.

Diğerleri ise tamamen kabul edilemeyecek ama tamamen çürütülemeyecek maddeler. Belki de bu taramaları bu kadar akıllıca bir oyun yapan da maddelerin bu özelliğidir. Taramaların doğru olduğunu iddia etmiyorum ama:
- Jill Valentine, artık Chris'le beraber. RE 5 olaylarından çok kısa bir süre sonra Jill ile Chris evlenmişler. Jill, o zamandan beri saha ajanlığı yapmıyor; fakat hâlâ New York Şehri'ndeki BSAA karargahında biyolojik silah danışmanı olarak görevde.
Durum bu değilse Jill nerede? Hep Chris'in ortağı oldu. Neden şimdi Çin'de Chris'in yanında Jill değil de Piers var?



- Chris Redfield ölecek mi?
Bu da Tumblr'da okuduğum bir teori. Orijinaline şuradan bakabilirsiniz.
Capcom'un Resident Evil 6 sitesindeki karakter tanımlarında Chris ile ilgili şuna benzer bir cümle geçiyor:
"Chris, kendi hayatına mal olacak bile olsa biyoterorizm kaosuna neden olan kişiye karşı harekete geçmekte kararlıdır."
Ve Piers için de ilerde Chris'in yerine geçecek kişi benzeri bir tanım kullanılıyor. Yani kesin olarak değil ama Chris onu o şekilde görüyor. Bütün bunlar Chris'in ölümüne ve yeni bir ana karakterin doğacak olmasına işaret mi acaba?
Ölmesin ama. Jill ile de evlensin. Jake de Steve çıksın ve Claire ile kavuşsunlar. Çok şey istemiyorum bence. İstemiyorum, ı-ıh.


Fragmanlar





Karakter Resimleri

Büyük halleri için üstlerine tıklayın.







Siteler
- Resident Evil 6 Resmî Sitesi
- Resident Evil 6 Viral Site: No Hope Left
- Resident Evil 6 Viral Site: Raptor News
- Resident Evil Türk - Gerçekten çok becerikli ve çalışkan bir ekibi olan ve Resident Evil hakkında aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir site.
- Resident Evil Wiki

Evet. Yazının sonuna geldik. Sorularınız veya paylaşmak istediğiniz bilgiler olursa yorum bırakmayı unutmayın. Oh be, sonunda fragmandan gelen tüm enerjiyi döktüm. Yoksa çatlayacaktım. Yeni fragman ne zaman gelecek acaba?

2 yorum:

Aykut dedi ki...

Harika bir yazı olmuş öykü eline sağlık cidden .. Sayende farklı bilgiler öğrenmiş oldum ve teorilerin çok hoşuma gitti . (:

Yuna dedi ki...

Vehehey, teşekkürler. :D Teorilerin çoğu ordan burdan topladıklarım ama cidden benim de ilk gördüğüm anda aklıma gelen şeyler. Steve istiyorum bir de ben. :D